Elszabadultak a hódok Jászberényben?

Megosztás

Rengeteg kárt okoznak a Zagyva mentén, gyéríteni kell őket, ők is csak állatok, óvjuk az állatvilágot – megoszlanak a vélemények Jászberényben, hogy az egyre gyakrabban felbukkanó és egyúttal fákat rágcsáló hódokkal mit kéne kezdeni a városban.

Bobák Zsolt önkormányzati képviselő szerint valóban körberágcsáltak néhány fát, sőt, egyet ki is döntöttek. Még tavaly beszélt a Hortobágyi Nemzeti Park munkatársával, aki azt mondta, csak egy “átutazó” hódról lehet szó, és egyébként is fél az ember közelségétől. A képviselő szerint úgy látszik, mára állandó lakos lett és megszokta az embert.

Mondani sem kell, hogy a Jászberényben láttam, hallottam Facebookos csoportban a hozzászólók által egyből mémesedett az eset. A lerágcsált fákról készült képeket egy helyi lakos osztotta meg azzal a megjegyzéssel, hogy valaki éhes lehetett.

Az egyik kommentelő az aktuális politikai helyzetre reflektálva ironikusan megjegyezte, mondjon le a polgármester, hiszen ő a hibás, sőt, egy másik hozzászóló szerint egy titkos bevetés céljából egyenesen Soros hozott brüsszeli támogatással két hódot a Jászság fővárosába. Emellett megemlítették a TikTokon virálissá vált „Bober” mémet, amit kár lenne hosszan fejtegetni, inkább megmutatjuk:

TikTok – Make Your Day

No Description

Budai Levente újságíró közösségi oldalán számolt be róla, hogy néhány napja saját maga is találkozott esti sétája során egy eurázsiai hóddal, az állatot kiemelt képünkön láthatják. „Találkoztam egy eurázsiai hóddal – ami nem mellesleg Magyarországon védett, a természetvédelmi értéke 50 ezer forint. Ami gyerekkorom meghatározó emlőse volt és mindmáig az egyik legkedvesebb állat számomra. Döbbenetes, szavakkal alig leírható élmény volt” – írta, hozzátéve, hogy óvjuk a természet kincseit, hiszen mi, emberek csak a részei vagyunk az életvilágnak.

Munka közben

A hódokkal kapcsolatos ellentétes érzelmek nem újkeletűek, pedig nem kizárólag negatív következményekkel jár a “munkásságuk”. Egyrészt valóban, a hód tud problémás lenni, ha túlzottan elszaporodik, vagy ha a közelben nincs elegendő élelem más területeken. A hódok a fákat azért rágják és döntik ki, hogy azokat az ágakat és törzseket felhasználják az általuk épített gátak és fészkek építéséhez. A fák rágása a hódoknak fontos az életük és az élőhelyük kialakításához.

Azonban azt már kevesen tudják, hogy nagyon hasznosak az ökoszisztémának, hiszen az építményeik megemelik a vízszintet, ezáltal létrejön egy tavacska, ahol a legkülönfélébb vízinövények és hínárfajok telepszenek meg. Sőt, ezáltal egyedi ökoszisztéma jön létre, ami számtalan védett vagy fokozottan védett fajnak biztosít megtelepedési lehetőséget.

FRISSÍTÉS: Nagyjából egy órával cikkünk megjelenése után a Facebookon válaszolt Budai Lóránt polgármester a lakókat feszítő kérdésekre a hód-ügy kapcsán. Úgy írt, „mivel az eurázsiai hód természetvédelmi oltalom alatt áll, a fák védelmét és a balesetveszély megelőzését figyelembe véve – a jogszabályi előírásoknak megfelelően – kérelmet nyújtottunk be az illetékes természetvédelmi hatósághoz a hód(ok) befogására és elszállítására vonatkozóan”. Hozzátette, a Margit-szigeten álló fák törzseit addig dróttal körbekerítették, valamint figyelmeztett mindenkit, hogy a hód természetvédelmi szempontból jelentős állatfaj, ne bántsák.

Képek: Kovács Gergő/Jászberényben láttam, hallottam Facebook csoport, Budai Levente oldala Facebook oldal, Csík Zsolt/Jászberényben láttam, hallottam Facebook csoport

Kapcsolódó cikkek